Pakowanie produktów spożywczych

Pakowanie produktów spożywczych

Stosowanie jako opakowania torebki ze zgrzanej folii to chyba najpopularniejszy sposób zabezpieczenia produktów sypkich i płynnych. Może to być m.in. torba płaska, torba typu cegła, z fałdą boczną. Istnieje możliwość wyboru rozmiaru oraz przeznaczenia. Produkuje się opakowania jednostkowe oraz zbiorcze. 

Kompleksową linię do pakowania w swoim przedsiębiorstwie można utworzyć z pomocą firmy Skypack. To ceniony producent maszyn pakujących, dozowników, transporterów i innych niezbędnych akcesoriów. Oferuje również możliwość zbudowania maszyn według indywidualnych wytycznych i potrzeb. Praca maszyn jest w pełni automatyczna i nie wymaga operatora. Warto skontaktować się z pracownikami firmy i przedstawić swój projekt lub produkt, aby uzyskać rady profesjonalistów odnośnie możliwości jego zapakowania u siebie, w miejscu produkcji lub poza nim. Firma oferuje bowiem również usługi pakowania, w tym pakowanie produktów spożywczych. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko i łatwo uzyskać opakowane towary. Bez konieczności zakupu maszyn, poznawania ich specyfikacji, sposobów obsługi i wykonywania ewentualnych napraw oraz konserwacji. To także oszczędność miejsca i pieniędzy.

Pakowanie żywności może się odbywać metodą flow pack lub próżniowo. Pakowanie hermetyczne to nowoczesna metoda, która sprawia, że w produkcie nie zachodzi proces utleniania. Żywność zachowuje smak, jakość i wartości odżywcze. Pakowanie próżniowe przedłuża trwałość produktu od 2 do 5-krotnie. Polecane jest zwłaszcza do mięs, wędlin, ryb, serów, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, kwaszonek, warzyw i owoców.